Információk a dunai hajóutakról

A folyami információs szolgáltatások (RIS) olyan harmonizált információs szolgáltatások, amelyek a belvízi hajózás forgalom és közlekedésirányítását támogatják, beleértve — ha technikailag megvalósítható — a más közlekedési módokhoz való kapcsolódást. A RIS nem érinti az érintett vállalatok közötti belső kereskedelmi ügyleteket, ugyanakkor nyitott a kereskedelmi tevékenységekkel való kapcsolat kialakítása irányába. A RIS olyan szolgáltatásokat foglal magában, mint a hajóutakra vonatkozó információk, forgalmi információk, forgalomirányítás, kárenyhítési támogatás, információk a közlekedésirányításhoz, statisztikai és vámügyi szolgáltatások, valamint hajóútdíjak és kikötői illetékek.

Dunai kikötők

Az alábbi honlapok segítséget nyújtanak abban , hogy megtalálja az Ön számára legalkalmasabb kikökötőt. Az alábbi adatokat tudhatja meg: a kikötő teljes területe, a vízterület nagysága, vízmélység, legnagyobb merülés, a hajóállomások száma, rakodással és berakással kapcsolatos információk. Továbbá a kapcsolatfelvételhez és a kikötő megközelítéséhez kapcsolódó hiteles információk is rendelkezésre állnak a honlapokon.

Hajózási szállítmányozási cégek

Amennyiben Ön szállítmányozási cégekről szeretne bővebb információkat szerezni az alábbi linken a kereső segítségével könnyen és hatékonyan találhatja meg az Ön számára szükséges információkat. Csak írja be a rakomány típusát, a berakodási kikötő helyét, az országot vagy keressen egyéb adatok alapján.

Tájékoztató nemzeti és nemzetközi támogatásokról

Az Európai Belvízi Hajózási Innovációs platform honlapján elérhető egy támogatási adatbázis, amelynek segítségével alkalom nyílik a támogatási lehetőségek áttekintésére.

Információ a dunai logisztika piacairól

Amennyiben részletes és átfogó információkat szeretne kapni a dunai logisztika piacairól, valamint a legfrissebb aktualitásokról és az elmúlt évek eredményeiről ismerje meg az alábbi honlapok által szolgáltatott információkat.

A dunai logisztika népszerűsítése

A dhk.rsoe.hu oldalon megtekintheti a Dunai Hajózás Kézikönyvét, amely az alábbi fő fejezetek segítségével nyújt széleskörű információkat:

 • A dunai hajózás áttekintése
 • Célok és stratégiák
 • A víziút
 • Kikötők és terminálok
 • Belvízi hajók
 • Folyami információs szolgáltatások
 • A dunai hajózás piaca
 • Többmódú fuvarozás

Ezenfelül a dunapromo.hu és a dunapromo.myapps.hu honlapon további információkhoz juthat a dunai hajózás népszerűsítéséhez kapcsolódóan.

Hajótípusok és hajóépítés

A hajótípusokról és a hajóépítés folyamatáról az alábbi honlap segítségével bővítheti ismereteit.

A Dunán és hajózható mellékfolyóin közlekedő belvízi áruszállító hajók meghajtásuk jellege és rakterük alapján három csoportba sorolhatóak:

 • Az önjáró áruszállító géphajók (vagy önjáró hajók) motoros hajtószerkezettel és raktérrel rendelkeznek. További alcsoportjaik: szárazáru-szállító hajók, önjáró tartályhajók, valamint konténer- és Ro-Ro hajók (lásd a „Fő hajótípusok a rakomány jellege szerint” című fejezetet).
 • A tolt kötelékek egy tolóhajóból (vagy tolásra alkalmas önjáró hajóból), valamint egy vagy több nem-önjáró, a tolóhajóhoz mereven rögzített (csatolt), tolt bárkából, illetve tolt uszályból állnak. Mellévett alakzatról akkor beszélünk, ha önjáró (toló, áruszállító vagy vontató) géphajó mozgatja az alakzatot. A mellévett alakzatokat egy önjáró géphajó és egy vagy több darab, e géphajó oldalaihoz erősített bárka vagy uszály alkotja. Beszélhetünk még toló-önjáró összeállításról, amikor egy önjáró géphajó egy vagy több bárkát is továbbít, a hajóútnak megfelelően hol tolva maga előtt, hol pedig mellévett alakzatban.
 • A vontatóhajók nem önjáró vízi járművek (kormányállással rendelkező áruszállító hajók, ún. uszályok) vontatására szolgálnak. A Dunán ritkán találkozhatunk vontatott kötelékekkel, mert ezek kevésbé költséghatékonyak, mint a tolt kötelékek. Az áruszállítást jellemzően kötelékekkel végzik a Dunán (tolt kötelékekkel, mellévett alakzatokkal). Önálló önjáró géphajókat ritkán alkalmaznak.

További Dunai Logisztikai Promóciós Központok

A Duna mentén további Dunai Logisztikai Promóciós Központok találhatók, melyekről bővebb információt a következő weboldalakon találhat:

További információk

Amennyiben az alábbi linkek valamelyikére kattint, további érdekes információkkal gazdagodhat